By Kirsti Lindberg-Repo
Näillä viidellä vinkillä menestyt Aasiassa, jonka kasvun moottorina toimii valtava keskiluokka. Se vaurastuu nopeammin kuin mikään muu kuluttajaryhmä. Eurooppalaiset brändit edustavat Aasiassa luksusta, jota tavoittelee nopeimmin kasvava nuori ja sosiaalista mediaa ahkerasti käyttävä millenniaalien sukupolvi. Heitä on kaksi miljardia, mikä luo ennen kokemattoman suuren ostovoiman Aasiaan.
Millä Pohjoismaiset merkit voivat erottua? Aasia ostaa brändiä, joten siihen pitää panostaa. Ruotsalaiset ovat määrätietoisesti investoineet Aasian markkinoihin, strategiaan kuinka Aasiassa toimitaan. Ruotsin vienti pelkästään Singaporeen on yhtä suuri kuin Suomen yhteenlaskettu vienti koko Kaakkois-Aasian 700 miljoonan asukkaan markkinoille. Kärkipaikkaa pitää Tanska, jonka LEGO on onnistunut valloittamaan Kaakkois-Aasian ostajat.
Miksi Suomesta ei viedä enempää elintarvikkeita tai alkoholia? Tässä kategoriassa löytyy lukematon määrä potentiaalia: tuoreus, puhtaus ja ainutlaatuinen koostumus. Mutta kuinka luodaan elintarvikkeiden ja alkoholin ympärille luksusmaine?
Nopein tie Aasian markkinoille on luoda mielikuva korkeatasoisista pohjoismaalaista brändeistä ja yrityksistä, joilla on hyvä maine. Molempia tarvitaan. Japanilaisille merkitsee hyvämaineinen yritys, singaporelainen haluaa terveysvaikutteista ja korkeinta arvostusta, Kiinassa luotetaan alkuperäisyyteen.
Elintarviketeollisuudessa vahvaan brändiin tarvitaan korkealaatuiset raaka-aineet, ainutlaatuinen muotoilu ja tekniset innovaatiot sekä mahdollisuus skaalautua. Mutta tästä syntyy vasta tuotekonsepti, ja niistä on Suomella vahvat näytöt.
Mitä on tapahduttava, ennen kuin aasialainen ostaa suomalaista marjaa tai nuorten suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita? Vastaus on, että aasialainen ostaa brändättyä konseptia. Ruotsalaiset ovat kehittäneet brändinsä loppuun asti houkutteleviksi. Markkinointi tulee isolla rahalle ennen myyntiä - esimerkkeinä IKEA, Spotify, H&M, Electrolux, Tiger ja Daniel Wellington. Suomalaisten tuotemerkkien tulisi ottaa tästä opiksi: Lisätään panoksia siihen, mikä erottaa brändin pelkästä tuotekonseptista.
Tiedämmekö mitä aasialainen kuluttaja haluaa, arvostaa ja mistä on valmis maksamaan enemmän? Tiedämme riittävästi, jotta voimme aloittaa Aasian valloituksen.
Näillä viidellä vinkillä voi ryhtyä rakentamaan menestystä:
#1 Brändää voitto, rakenna maailmanluokan arvostusta ja tuo voitto esiin kaikessa markkinoinnissa systemaattisesti. Kansainvälinen tunnettuus rakennetaan kuluttajamarkkinoilla voittojen ympärille. Osallistu kilpailuihin ja jos sijoitut hyvin – rakenna tunnettuus voitetun palkinnon ympärille. Verkostoidu hyvin, etsi partneriksi muita voittajia eri aloilta – Champion loves Champion!
#2 Tuotemerkkitarina vie pitkälle! Oman brändin tarina erottaa sen omassa kategoriassaan muista ja piirtää kuvan voittajasta kuluttajan mieleen. Mistä pohjoismaalaisten brändien tarina lähtee liikkeelle? Kuinka luomme mielikuvavoittoja eurooppalaisessa luksuskategoriassa, joka on kaikkein tavoitelluin aasialaisten silmissä. Luomme uuden brändistrategian, joka on nimenomaan suunnattu aasialaisten kuluttajien tavoittamiseen. Daniel Wellington on ruotsalainen vuonna 2011 perustettu yritys, jonka tarina ja tuote, vintagekello raitanauhoilla, vetoaa aasialaisten kuluttajien ostohaluun.
#3 Voittajamielikuva. Tarvitaan markkinointibudjetti, jolla rakennetaan voittajamielikuva. Näin pohjoismaalainen brändi erottuu mielikuva-asemoinnissa edukseen ja parhaassa tapauksessa luo uuden kategorian, joka esittelee jotain uutta aasialaisille. Esimerkiksi erikoissuklaata valmistava Taiga Chocolate on valittu parhaaksi makeis- ja konditoriatuotteeksi Singaporessa järjestettävässä Speciality & Fine Food Asia -tapahtumassa. Voittaja erottuu ja löytää helpommin kumppaneita.
#4 Brändää tuotteen tai palvelun merkittävyys. Vastuullisuus, terveellisyys, hiilijalanjälki. Kun brändillä on vahva missio kuluttajalle, lisää se huomioarvoa.
#5 Rohkeus! Tarvitaan riskinottoa ja rohkeutta hypätä uusille markkinoille. Periksi ei saa antaa! Jos ensimmäinen yritys ei onnistu, korjaa markkinointistrategiaa ja valitse uudet kumppanit tai verkostot uuteen yritykseen. Aasiassa on pohjoismaalaisten brändien tulevaisuus.